EN

מבנה ארכיטקטוני מרשים

עץ, פלדה, זכוכית ותרבות מותגי יוקרה – מרכז התרבות של לואי ויטון בפריז / יורם בר סלע

מאת: יורם בר סלע 

העוברים והשבים בשולי יער בולון בפריז, נחשפים היום לתהליך של תחיית היער וגן השעשועים, פאר המאה ה-19. מבנים ישנים שופצו ועצים חדשים ניטעו על מנת לשחזר את תפארת הגן Jardin D'acclimatation. בין הגן ליער, הוקמה בריכת מים ענקית ובמרכזה, משתקף במים הצלולים, מרכז התרבות החדש של חברת לואי ויטון. מבנה זכוכית ענק המשחק באפקטים של שקיפות, תאורה והשתקפויות. מגיב ומשנה את פניו בהתאם לתאורה ולשעות היום. קצת מזכיר יאכטה אלגנטית המשייטת במי הבריכה.

תעוזה אדריכלית

המבנה החדש נחנך ב-28 באוקטובר 2014. מונומנט ארכיטקטוני מרשים שמרענן מחדש את התעוזה הארכיטקטונית של העיר פריז, שסיפקה לעולם מונומנטים אדריכליים שנויים במחלוקת כמו מרכז פומפידו, מרכז תרבויות ערב, L'arc De La Defence ואחרים. תמיד מעוררים מחלוקות ודיונים משפטיים... ומושכים מיליוני תיירים מכל העולם. המבנה הפוסט מודרניסטי החדש משלב קורות עץ ענקיות עם פלדה וזכוכית. לדברי האדריכל, הוא שאב את השראתו מגג הזכוכית של Grand Palais.

האטרקציה הארכיטקטונית החדשה של פריז הוקמה ע"י חברת LVMH, בעלת כמה ממותגי היוקרה המובילים בעולם בתחום מוצרי הצריכה. מטרתה לקשר את לואי ויטון עם תרבות ויצירתיות. הבניין החדש יאכלס תערוכות מאוסף החברה, תערוכות מתחלפות ומופעי תרבות. מטרתו לעודד יצירתיות ויצירה ולהוביל טרנדים חדשים באמנות ועיצוב. נשיא החברה מצטט את פיקסו שאמר "האמנות מנערת מהנפש את אבק חיי היומיום. נפש נקיה מעוררת את ההתלהבות שאנו והדורות הבאים כל כך זקוקים לה". ברוח זו הקמנו את הפרוייקט, הוא אומר.

ממשחק בפלסטיק לבנין פוסט-מודרני

בתהליך היצירה הייחודי של פרנק גרי, התחיל תכנון הבניין במשחק עם יריעות פלסטיות שקופות. דיגיטציה של הדגם המוזר שנוצר, היוותה בסיס לחללים השונים בבניין. בהמשך, עבד צוות המהנדסים של גרי, שהשתמש בטכנולוגיות חלל כדי להפוך את הדגם הפלסטי למציאות. תוכנה ייחודית שפותחה ע"י צוות משרדו של גרי, אפשרה את תכנון משטחי הזכוכית המעוקמים והחיבורים ביניהם. טכנולוגיה חדשה פותחה לייצור מפרשי הזכוכית הענקיים. קורות עץ ענקיות יוצרו כדי לתמוך במפרשי הזכוכית, ומחברי פלדה מרשימים מאד מחברים את הכל ביחד.

שומרים על הסביבה

התוצאה, מבנה מעורר דימיון ואבן דרך באדריכלות של המאה ה-21. לאורך התכנון והבניה, הקפיד צוות המהנדסים על התחשבות בקיימות וסביבה. סקר של הצמחיה, משטר המשקעים ומי התהום, זיהום סביבתי ורעש בסביבת הבניין, הוביל את המתכננים ליצירת בניין ש"טביעת הרגל" הסביבתית שלו מינימליסטית, הן בבחירת החומרים והן במיחזור אשפה וצריכת אנרגיה נמוכה.

מי גשמים ממוחזרים לניקוי משטחי הזכוכית והשקיית הצמחיה, כך שצריכת מי שתיה נקיים נמוכה מאד. חימום וקרור הבניין מבוססים על שני זרמי מים תת-קרקעיים בעלי טמפרטורה יציבה, הזורמים באתר. מי התהום מועלים לתוך צנרת המיזוג, מווסתים את הטמפרטורה בבניין וזורמים הלאה בדרכם.

הצרפתית מתווכחים והתיירים נהנים

כרגיל, בתקופת הקמת מונומנט פורץ דרך בפריז, עסוקים הפריזאים בויכוחים על ערכו התרבותי של הבניין החדש והשתלבותו (או אי השתלבותו) בנוף האדריכלי של העיר. ובינתיים, התיירים זורמים ונהנים מהתערוכות והמופעים. 

פלד - איכות מהשורש © כל הזכויות שמורות  |  כתובת: דרך שלמה 73 תל אביב. טלפון: 03.6822922
עיצוב: Frisbee  |  תיכנות: entry